Edunvalvonta, Testamentti, Perunkirjoitus ja Perinnönjako Oulu
Edunvalvontaan ja perintöasioihin liittyvät toimenpiteet ja asiakirjat kannatta selvittää ja hoitaa lakimiehen avulla. Ammattitaitoinen lakimies auttaa välttämään edunvalvontavaltuutukseen, testamentteihin , perunkirjoitukseen ja perinnönjakoon liittyvät ongelmatilanteet.
Testamentti ja edunvalvontavaltuutus Oulun seudulla
Testamentti
Perittävän omaisuus jaetaan perinnönjaossa perimystä koskevan lain mukaisesti (perintökaari) mukaan lakimääräisille perillisille, mutta mikäli henkilö haluaa määrätä omaisuutensa jaosta kuolemansa jälkeen toisin tai antaa muutoin määräyksiä omaisuutensa jaosta , täytyy hänen laatia testamentti. Testamentilla voi turvata myös lesken asemaa sekä vaikuttaa perintöverotukseen. Testamentit voidaan lajitella niiden tarkoitusperien mukaisesti. Esimerkiksi hallintaoikeustestamentilla on mahdollisuus lieventää perintöverotusta, mutta tämäkin on aina tapauskohtaista. Ota yhteyttä, mikäli testamenttiin liittyvät asiat askarruttavat. Ainoastaan kysymällä asiat selviävät !.
Edunvalvontavaltuutus
Edunvalvontavaltuutus on asiakirja, jolla voi valtuuttaa haluamansa henkilön huolehtimaan asioistaan siinä vaiheessa, kun itse ei enää siihen kykene. Perusmuotoinen valtakirja ei usein ole riittävä, esim. pankkiasioiden hoitoa varten tulee valtakirjaa laatiessa olla tarkkana, jotta valtuutettu saa ne oikeudet asioiden hoitamiseen kuten valtuuttaja on toivonut. Jos valtuuttaja tulee kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan, valtuutetun on pyydettävä Digi- ja väestötietovirastoa (ent. maistraatti) vahvistamaan valtakirja. Valtuutus tulee voimaan vasta, kun Digi- ja väestötietovirasto (DVV) on vahvistanut sen . Vahvistamisen edellytyksenä on määrämuotoinen edunvalvontavaltakirja sekä lääkärinlausunto valtuuttajan kyvyttömyydestä huolehtia asioistaan.
Lakiasiaintoimisto Hannu Luukkonen auttaa laatimaan testamentit ja edunvalvontavaltuutukset Oulun seudulla joustavasti ja ammattitaidolla.
Perunkirjoitus
Perunkirjoitus toimitetaan luonnollisen henkilön kuoleman jälkeen. Laadittavaan perukirjaan merkitään lakimääräiset perilliset (myös testamentinsaajat) sekä luetteloidaan pesän varat ja velat.
Perukirja on peruste perintöverotusta varten sekä tulevaa pesänselvitystä ja perinnönjakoa varten. Perunkirjoitus on toimitettava normaalisti 3 kuukauden kuluessa kuolemasta ja pesänilmoittajana toimii yleensä henkilö, joka on parhaiten perehtynyt pesän tilaan ja jonka hallinnassa se tosiasiallisesti on.
Lakimiehen käyttö (asianaja, lupalakimies) on suotavaa jo perukirjaa laadittaessa, sillä perukirjan perusteella verottajan määrittämän arvot vaikuttavat verotukseen myös omaisuuden luovutustilanteissa myöhäisemmässä vaiheessa.
Perinnönjako
Perinnönjako perittävän jälkeen voidaan suorittaa osakkaiden kesken joko ns. sovintojakona tai sitten toimitusjakona. Sovintojako edellyttää kaikkien osakkaiden hyväksymistä.
Jos sovintoa ei kuitenkaan saada, on pesän osakkaalla mahdollisuus hakea käräjäoikeudesta pesänjakajan (asianajaja, lakimies) määräämistä kuolinpesään suorittamaan perinnönjako (toimitusjako). Toimitusjaossakin osakkaat voivat vielä sopia asioista, jolloin myös kustannuksissa voidaan säästää.
Perinnönjakotoimituksessa osakkaalla on oikeus käyttää avustajanaan asianajajaa tai lupalakimiestä.